Kennisbank

header2

Aansprakelijkheid

Bestuurders van koren en zangverenigingen zijn in beginsel niet met hun privé-vermogen aansprakelijk omdat zij handelen namens de rechtspersoon. Bestuurders kunnen echter op grond van verschillende wettelijke bepalingen persoonlijk worden aangesproken voor handelingen van de rechtspersoon waarvan zij bestuurder zijn. Naast de bestuurders kan de persoonlijke aansprakelijkheid ook gelden voor "feitelijke" bestuurders. Dit zijn personen die het beleid van de rechtspersoon mede hebben bepaald, alsof zij bestuurders waren.

De persoonlijke aansprakelijkheid bestaat al direct na de oprichting (het gezamenlijke besluit om bijv. een koor of zanggroep te beginnen) van de rechtspersoon. De rechtspersoon moet na de oprichting direct worden ingeschreven in het handelsregister. Gebeurt dit niet, dan is naast de rechtspersoon iedere bestuurder hoofdelijk aansprakelijk voor elke rechtshandeling waardoor de rechtspersoon wordt gebonden.

Enkele verschillende vormen van persoonlijke aansprakelijkheid staan hieronder beschreven:

 
Aansprakelijkheid tegenover fiscus en UWV

In bepaalde omstandigheden zijn bestuurders en "feitelijke" bestuurders persoonlijk aansprakelijk voor schulden aan de fiscus en het UWV (Uitvoeringsorgaan WerknemersVerzekeringen).

Deze aansprakelijkheid geldt echter alleen voor bestuurders van rechtspersonen die vennootschapsbelasting moeten betalen. Bestuurders van koren die geen onderneming drijven vallen dus niet onder deze aansprakelijkheid.

 
Aansprakelijkheid bij een faillissement

Wanneer een rechtspersoon failliet gaat, kan de curator de bestuurders met hun privé-vermogen aansprakelijk stellen voor de schulden, als aan twee voorwaarden is voldaan:

  • de bestuurders hebben hun taak kennelijk onbehoorlijk vervuld; en
  • het is aannemelijk dat dit een belangrijke oorzaak van het faillissement is geweest.

Deze aansprakelijkheid geldt echter alleen voor bestuurders van rechtspersonen die vennootschapsbelasting moeten betalen. Bestuurders van koren die geen onderneming drijven vallen dus niet onder deze aansprakelijkheid.

 
Strafrechtelijke aansprakelijkheid

Een bestuurder kan ook aansprakelijk worden gesteld voor een strafbaar feit binnen zijn vereniging of stichting.

 

Als de bestuurder van een strafbare feit op de hoogte is en onvoldoende daadkracht heeft getoond bij het beëindigen of voorkomen hiervan, kan hij als dader worden veroordeeld. Hiervoor is het niet nodig dat de bestuurder het strafbare feit zelf heeft gepleegd of bevorderd

 
Aansprakelijkheid tegenover de rechtspersoon zelf

Een bestuurder die zijn taak niet behoorlijk vervult, kan door de rechtspersoon die hij bestuurt aansprakelijk worden gesteld voor de schade die hij veroorzaakt.

Voorbeeld:

Een bestuurder sluit namens een koor een lening af tegen veel te hoge rente. Het koor wil van de lening af en kan de schade van de afkoop van de lening verhalen op de bestuurder.

Bij een schadeclaim van een rechtspersoon tegen een bestuurder blijkt het in de praktijk echter niet eenvoudig aan te tonen dat de bestuurder zijn taak niet behoorlijk heeft vervuld.

 
Aansprakelijkheid tegenover derden: vanwege een onrechtmatige daad

Iemand die schade lijdt als gevolg van een onrechtmatige daad door een rechtspersoon, kan de schade op twee manieren verhalen:

  1. door de rechtspersoon aansprakelijk te stellen;
  2. door de bestuurder van de rechtspersoon persoonlijk aansprakelijk stellen (als de onrechtmatige daad hem persoonlijk verweten kan worden).

Voorbeeld:

Een bestuurder sluit een contract namens een koor, terwijl hij weet dat het koor zijn verplichtingen uit het contract niet kan nakomen.

In de praktijk stelt de benadeelde partij eerst de rechtspersoon aansprakelijk en pas in tweede instantie de bestuurder.

 

Auteursrecht

"Het auteursrecht is het uitsluitend recht van den maker van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst, of van diens rechtverkrijgenden, om dit openbaar te maken en te verveelvoudigen, behoudens de beperkingen bij de wet."

Een koor of zanggroep dat repeteert of optreedt met gebruik van beschermd zangrepertoire, is daarvoor jaarlijks een wettelijke vergoeding verschuldigd. Dat is geregeld in de Auteurswet. Door middel van een aantal internationale verdragen heeft deze bescherming een wereldwijde dekking.

Zo kunnen auteurs inkomsten vergaren uit hun werk en leven van hun creatieve beroep. Voor het voorbestaan van de (lichte) zangmuziek is het van belang dat ook BALK-leden dit intellectuele eigendom respecteren.

Het auteursrecht op een werk eindigt 70 jaar na het overlijden van de maker. Te rekenen vanaf 2024 is dus alle muziek van vóór 1954 rechtenvrij. Als een arrangeur een arrangement maakt van een origineel muziekwerk, telt de leeftijd van de arrangeur.

Hieronder vind je informatie over de voorwaarden die gelden, wat er wel/niet onder het auteursrecht valt, en hoe je als koor/groep het beste kunt handelen.

Het auteursrecht bestaat voor zanggroepen uit vier onderdelen.

 
Legale aankoop van muziek

Een zanggroep dient voor elke zanger een exemplaar te kopen. Dat kan bladmuziek op papier zijn, of digitaal, rechtstreeks besteld bij een uitgeverij of gekocht bij een muziekwinkel. Komen er leden bij, dan moeten aanvullende exemplaren worden gekocht (maar zie wel punt 4 over additioneel kopiëren). De uitgever heeft het exclusieve recht om de muziek te verkopen, en betaalt de auteurs (componist, tekstschrijver, arrangeur). Onder aan de muziek staat meestal vermeld: © Copyright <uitgeversnaam, jaartal>. De bladmuziek is het exclusieve eigendom van de zanggroep en mag niet aan derden ter beschikking worden gesteld. Zingen van gratis verworven bladmuziek is in alle gevallen illegaal en betekent broodroof voor de auteurs.

 
Ten gehore brengen van muziekstukken tijdens repetities en uitvoeringen

Hiervan int Buma (Bureau voor Muziek-Auteursrechten) de verplichte bijdrage en draagt deze wereldwijd af aan de rechthebbenden: componisten, arrangeurs en tekstdichters. In Nederland hebben ruim 28.000 auteurs de exploitatie van hun rechten overgedragen aan Buma.

 
Vermenigvuldigen en verspreiden van muziekopnamen

Het gaat daarbij om de verspreiding van muziek via geluidsdragers (zoals cd’s, sticks) en websites. Hiervan int Stemra (Stichting tot Exploitatie van Mechanische Reproductierechten voor Auteurs) de verplichte bijdrage.

 
Additioneel kopiƫren

Als een groep fotokopieën of prints wil maken van aangekochte muziek, of deze wil digitaliseren voor tablets of digitaal archief, dan is daarvoor een aanvullende licentie vereist. Het gaat hier om daadwerkelijk additionele exemplaren. Deze licentie wordt sinds 2016 geïnd door FEMU (Federatie van Muziekuitgeverijen). Rechtsvoorgangers van FEMU waren Musi©opy (tot 2011) en Stemra (van 2011 tot 2016). Let wel: dit copyright geldt óók voor door muziekuitgeverijen uitgegeven ‘rechtenvrije’ muziek van componisten die al langer dan 70 jaar geleden overleden zijn.

Voor verdere informatie over FEMU en de inhoud van de FEMU-licentie, zie verderop deze webpagina, onder FEMU: additioneel kopiëren van bladmuziek, digitaal gebruik en publicatie van songteksten.

 
Auteurswet en arrangeren

Iedereen die een auteursrechtelijk beschermd muziekstuk wil arrangeren, heeft daarvoor toestemming (autorisatie) nodig van de rechthebbende (componist/tekstschrijver of uitgever). De titelcatalogus van Buma/Stemra biedt een overzicht van de aldaar geregistreerde werken en de rechthebbenden daarvan. Zie http://www.bumastemra.nl/over-bumastemra/titelcatalogus.

Toestemming

Een groep kan aan de rechthebbende vragen om toestemming om een muziekstuk in een eigen arrangement uit te voeren. Normaal kan dit voor een bedrag rond € 50,00. Vaak is dat verbonden aan nadere voorwaarden, bijvoorbeeld dat het koorarrangement alleen kan worden gebruikt voor repetities en uitvoeringen van de eigen groep. Het betekent nog steeds dat de groep voor elk lid ook de originele bladmuziek dient aan te schaffen. De arrangeur mag niet zijn/haar naam op het arrangement zetten.

Autorisatie

Op eigen naam uitgeven van een arrangement door een arrangeur mag alleen met ‘autorisatie’ van de rechthebbende. Dan is het arrangement legaal en mag de arrangeur het verkopen. In de catalogus van Buma/Stemra staan 2 miljoen muziekstukken vermeld met de naam van de rechthebbende(n). De arrangeur wendt zich tot de betrokken rechthebbende (of diens uitgever) om autorisatie te verkrijgen. Organisaties als Chorusonline.nl en Zoecmusic.nl kun je vragen de autorisatie te regelen; je ontvangt de auteursrechtelijke inkomsten dan via hen.

Niet uitgegeven muziekwerken

Als een muziekstuk niet is uitgegeven, mag het niet worden bewerkt! Door het stuk niet uit te geven maakt de rechthebbende duidelijk dat hij het alleenrecht wil uitoefenen.

Veel gestelde vragen over auteursrechtelijke vergoedingen

  • Is Buma-afdracht verschuldigd voor het gebruik van orkestbanden?Indien de orkestbanden door een groep zelf legaal zijn gekocht, mogen deze gebruikt worden voor eigen repetities en uitvoeringen. Er is geen aanvullende afdracht aan Buma/Stemra verschuldigd.
  • Moet ik betalen voor geleend werk uit een muziekbibliotheek?Een uitlener die auteursrechtelijk beschermd werk uitleent, moet hiervan zelf een correcte opgave doen aan de Stichting Leenrecht, en de daarover vastgestelde vergoeding betalen. Een groep die in een bibliotheek een auteursrechtelijk beschermd werk raadpleegt of leent, hoeft daar zelf geen betalingen over te doen. Uiteraard is wel een licentie vereist als men er fotokopieën van maakt. Zie onder het kopje ‘FEMU: additioneel kopiëren van bladmuziek’.
  • Mag een groep originele bladmuziek verkopen of uitlenen aan een andere groep?Alle originele producten met daarop of daarin auteursrechtelijk beschermde werken mag je weer weggeven, verkopen of uitlenen aan anderen, als je die producten tenminste via legale weg verkregen hebt. Binnen het auteursrecht wordt dan gesproken van 'uitputting'. Dat betekent dat je met bijvoorbeeld een gekochte muziekpartituur mag doen wat je wilt, zoals doorverkopen of weggeven aan iemand anders. Deze uitputting heeft overigens alleen betrekking op dit ene, specifieke exemplaar dat al (legaal) in omloop was gebracht. Je mag er geen kopieën van maken en die in omloop brengen! Let op: je hebt wél toestemming nodig als je zelf aangekocht bladmuziek daarna wilt verhuren! Overigens kun je voor het verhuren van bladmuziek een licentie regelen via Femu.

www.auteursrecht.nl

Zie over auteursrecht de zeer informatieve pagina van de Federatie Auteursrechtbelangen, het samenwerkingsplatform van drie organisaties: Het Platform Makers, Het Platform Creatieve Media Industrie en VOI©E, de branchevereniging van collectieve beheersorganisaties voor auteurs- of naburige rechten: https://www.auteursrecht.nl/.

 
Groot recht

Algemeen

Groot recht gaat over het recht om complete producties - zoals opera, operette en vooral musical - te mogen opvoeren. Deze rechten lopen niet via Buma. Als vereniging/stichting moet je zelf de uitvoeringsrechten regelen bij een auteursrechtenbureau dat de rechten van de componist(en) vertegenwoordigt. Dit kan ook in het buitenland zijn. Als het gaat om auteursrechten en opvoeringsrechten werkt BALK nauw samen met Grand Circle. BALK verzorgt het kleinrecht voor concerten. Grand Circle verzorgt het grootrecht voor musicals (zie hieronder).

Het aanvraagproces voor groot recht kan lang duren. Om die reden adviseren we verenigingen/stichtingen om vroegtijdig te beginnen met aanvragen. Een jaar vooruit plannen is geen overbodige luxe!

Er bestaan geen vaste prijzen. Tarieven worden onder meer bepaald door het aantal uitvoeringen en aantal stoelen in de zaal, het percentage recettes dat de auteurs en de uitgeverij willen hebben en of een titel al dan niet een hit is. Bij aanvragen gaat het echt om vraag en aanbod van een bepaalde musical, opera of operette. Het kan zelfs zo zijn dat prijzen per jaar verschillen.

Voor amateurverenigingen gelden andere regels dan voor professionele gezelschappen. Professionele partijen betalen vooraf een grote uitkoopsom, ongeacht het aantal verkochte kaarten. Verenigingen kunnen het gevoel hebben dat zij ‘professionele tarieven' betalen, maar toch is dat niet zo. Als een professionele partij een stuk in de markt wil zetten - of al speelt - dan is het stuk dikwijls niet beschikbaar voor amateurverenigingen. Sommige stukken zijn nog nooit voor amateurs beschikbaar geweest. Een bekend voorbeeld is Les Misérables.

Let op

• Groot recht geeft het recht om een complete productie uit te voeren. Het is niet toegestaan om delen uit een productie te gebruiken om zelf een nieuwe (moderne) productie te maken of om een compilatievoorstelling te maken. Ook is het niet toegestaan om teksten te vertalen, aan te passen of om muziek te veranderen. In uitzonderlijke gevallen kan er toestemming worden gevraagd aan het auteursrechtenbureau.

• In bijna alle gevallen staat in contracten van groot recht dat er niets van de productie mag worden opgenomen en/of mag worden verspreid. Beelden van de uitvoering op de site van de vereniging plaatsen, of op YouTube, is dan ook strafbaar. Het is heel verleidelijk om dit te doen in deze digitale tijd, maar ook auteursrechtenbureaus hebben toegang tot internet.

• Een grote frustratie bij verenigingen is vaak dat orkestpartijen pas enkele weken voor uitvoering beschikbaar zijn vanwege de kosten. Repetities worden gedaan met klavieruittreksel en tekstboek.

Musicalsongs in concertante uitvoeringen

Wanneer een vereniging/stichting een concert geeft met verschillende losse musicalsongs, dan valt dat onder het Buma-contract van BALK. Verenigingen/stichtingen moeten zelf zorgen voor de originele bladmuziek en geven op de repertoirelijst aan Buma door welke musicalnummers ze zingen. Voor zo'n opgave van de nummers word je eenmaal per jaar uitgenodigd door BALK. Op de originele bladmuziek staan de rechthebbende(n). Buma vertegenwoordigt het muziekrepertoire over de gehele wereld en zorgt voor de juiste afdracht, óók wanneer de rechthebbenden in eerste instantie niet door Buma vertegenwoordigd worden maar bijvoorbeeld door een partij in het buitenland.

Een aantal auteursrechtenbureaus

Auteursbureau ALMO

Dit is een belangrijke speler op het gebied van opera, operette, musical en ballet. dit bureau, gevestigd in Antwerpen, richt zich op de Benelux en Duitsland en heeft enkele monopolieposities in het beheer van Amerikaanse componisten. Inmiddels is ALMO overwegend actief voor professionele partijen en werkt het voor musicalproducties ook samen met Grand Circle. Meer info: www.almo.be.

 

Grand Circle

Wij werken nauw samen met Grand Circle en raden aan om contact te zoeken waar het gaat om het verkrijgen van de rechten voor een musical. Grand Circle is een Nederlandse partij die zich richt op de uitvoeringsrechten van musicals. Grand Circle adviseert en bemiddelt ook in het hele proces van het uitzoeken van een musical tot het vastleggen van de uitvoeringen. Oprichtster Ineke de Geus is zelf regisseur en bekend met amateurmuziektheater. Via een lidmaatschap kunnen verenigingen via de site meer info over producties krijgen.

Meer info: www.grandcircle.nl.

 

Muziekuitgeverij Partitura

Partitura is een kleine muziekuitgeverij in Amsterdam, gericht op opera en operette. Het (rechtenvrije) materiaal van de voormalige BOOG-bibliotheek is aan hen overgedragen. Voor uitvoeringen van opera’s en operettes kunnen verenigingen vaak kiezen tussen Partitura en ALMO. Doorslag geeft meestal de prijs en de kwaliteit van het (orkest)materiaal en dat is per productie verschillend.

Meer info: www.partitura.nl.

 

Belastingen

De meeste koren, zanggroepen en muziektheatergezelschappen hebben de rechtsvorm van een vereniging of stichting. Zij zijn niet belastingplichtig zolang er geen sprake is van een onderneming gericht op het maken van winst. Een amateurgroep die enkele malen per jaar optreedt en slechts aan enkele mensen (bijv. dirigent, regisseur, instrumentalisten) een vergoeding uitbetaalt, zal normaal gesproken evenmin als BTW-plichtig worden aangemerkt.

 
Q&A

Sociale lasten

Bestuurders van verenigingen en stichtingen zijn in principe niet in loondienst en vallen daarom niet onder de werknemersverzekeringen. Als een vereniging of stichting werknemers in dienst heeft, moeten uiteraard wel sociale lasten worden betaald.

Gage

Gage is alles wat een organisator verstrekt aan een artiest. Ook als een organisator alleen een kostenvergoeding geeft, moet hij in principe loonbelasting, premies volksverzekeringen en premies werknemersverzekeringen inhouden. Tot de gage in geld behoren, naast de overeengekomen vergoeding, ook algemene en individuele kostenvergoedingen.

Met behulp van de Gageverklaring legt de organisator vast welke gages zijn betaald aan (de individuele leden van) een zanggroep, koor of muziektheatergezelschap. Ook kan worden ingevuld hoe de gage over de verschillende zangers moet worden verdeeld. Van iedere persoon die in deze verklaring is opgenomen moet, samen met de Gageverklaring, een kopie van het identiteitsbewijs worden ingeleverd. De gegevens van de Gageverklaring worden opgenomen in de loonadministratie van de organisator.

Op grond van de kleine vergoedingsregeling mag de gage per artiest per optreden met maximaal € 163,- worden verminderd. Bij gezelschappen geldt dit voor elke uitvoerende artiest!

Voorbeeld: een ensemble van 5 personen mag dus maximaal 5 x € 163,- (€ 815,-) opvoeren als onkosten. Alles wat daarboven komt, wordt gezien als loon waar de organisator belasting over zal moeten betalen.

 

Tip: Het servicebureau van KBZON biedt ondersteuning voor de financieel-administratieve verwerking van gegevens over ingehuurde solisten, instrumentalisten, orkesten en/of koorzangers. KBZON verzorgt dan de volgende handelingen: bepaling identiteit, Gageverklaring loonheffing, loonadministratie, loonheffing + loonstaat, aangifte + betaling, loonbelasting betalen, jaaropgaaf artiest verstrekken. Ga hiervoor naar de website van KBZON of stuur een mailtje naar uaerubecivres.[antispam].@kbzon.nl.

 

Vergoeding aan vrijwilligers

Veel vrijwilligers ontvangen een vrijwilligersvergoeding, bijvoorbeeld voor het bestuurswerk dat ze doen. Vergoedingen die onder een bepaald bedrag per maand of jaar blijven, worden niet belast door de fiscus. Maar wat zijn die bedragen?

De Belastingdienst heeft daarvoor het volgende overzicht gepubliceerd:

 

U bent 21 jaar of ouder. En u hebt afgesproken dat u voor uw inzet per uur een vergoeding ontvangt.

In 2024 krijgt u een vergoeding van maximaal € 5,50 per uur, tot een maximum van € 210 (in 2023 € 190 en in 2022 € 180) per maand en tot een maximum van € 2.100 (in 2023 € 1.900 en in 2022 € 1.800) per jaar. Zowel uw vergoeding per uur, per maand als per jaar mag niet hoger zijn dan de genoemde bedragen.

 

U bent jonger dan 21 jaar. En u hebt afgesproken dat u voor uw inzet per uur een vergoeding ontvangt.

In 2024 krijgt u een vergoeding van maximaal € 3,25 per uur, tot een maximum van € 210 (in 2023 € 190 en in 2022 € 180) per maand en tot een maximum van € 2.100 (in 2023 € 1.900 en in 2022 € 1.800) per jaar. Zowel uw vergoeding per uur, per maand als per jaar mag niet hoger zijn dan de genoemde bedragen.

 

U ontvangt een vergoeding die zo laag is dat deze niet in verhouding staat tot de omvang en het tijdsbeslag van het werk.

U hebt niet afgesproken dat u voor uw inzet per uur een vergoeding ontvangt. Dan mag de vergoeding in 2024 maximaal € 210 (in 2023 € 190 en in 2022 € 180) per maand en € 2.100 (in 2023 € 1.900 en in 2022 € 1.800) per jaar zijn. Deze maximumbedragen gelden voor het totaal van de vergoeding voor uw inzet.

 

Krijgt u een hogere vergoeding? Dan moet u over deze vergoeding belasting betalen. De organisatie waarvoor u vrijwilligerswerk doet, houdt deze belasting in op uw vrijwilligersvergoeding en betaalt dit aan de Belastingdienst.

 

Vergoeding voor onkosten

Krijgt u een vergoeding voor gemaakte onkosten? Dan hoeft u daarover geen belasting te betalen als de vergoeding die u krijgt even hoog is als de gemaakte kosten.

 

Vergoeding voor uw inzet én voor uw onkosten

Krijgt u naast de vergoeding voor uw inzet ook een vergoeding voor de gemaakte onkosten? Dan telt de Belastingdienst de onkostenvergoeding op bij de ontvangen vergoeding voor het vrijwilligerswerk. Is dit samen opgeteld meer dan € 210 per maand of € 2.100 per jaar? Dan houdt de organisatie belasting in op uw vrijwilligersvergoeding en betaalt dit aan de fiscus.


Bron: Belastingdienst.nl.

 

Dirigententarieven 2025

Lange tijd publiceerde Koornetwerk Nederland jaarlijks een advies over de honorering van koordirigenten voor repetities en concerten. De koepel heeft de korenbonden eind november echter laten weten dat die jaarlijkse publicatie wordt beëindigd.

De reden daarvoor is dat de afgelopen jaren hard gewerkt is aan een eerlijk en transparant tarievenstelsel voor professionals in de amateurkunsten. Ook Koornetwerk Nederland was hierbij betrokken. Dat heeft geleid tot een tarievenstelsel voor cultuureducatie en amateurkunst op basis van fair pay. Meer achtergronden zijn te vinden op deze website.

Daar is ook een online rekentool te vinden, die na het invullen van een keuzemenu leidt tot een adviestarief voor eerlijke betaling van de professional(s), gebaseerd op de hoofdactiviteit, ervaring en verantwoordelijkheid. Het advies aan koren is om vanaf 1 januari 2025 de nieuwe rekentool te gebruiken en, in overleg met hun professionals, zelf te bepalen welk tarief zij overeenkomen.

Vocalink onderschrijft het belang van fair pay voor kunstprofessionals en is blij met de nieuwe rekentool. Iets minder gelukkig zijn we met het moment van introductie, omdat de nieuwe tarieventool voor veel koren (en hun dirigenten) vragen zal oproepen. Daarom wil Vocalink in het voorjaar van 2025 enkele (online) informatiebijeenkomsten houden voor wie meer wil weten over het gebruik van de rekentool.

Ons advies is om 2025 te beschouwen als een overgangsjaar. Koren die het tarief van hun dirigent nog eenmaal volgens de oude systematiek willen indexeren, kunnen dat doen door het tarief van 2024 te verhogen met 2,1% (de afgeleide CPI-index van juni, zoals gepubliceerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek). In de loop van 2025 kan dan - in goed overleg op basis van de tarieven uit de rekentool - een eerlijke vergoeding voor de werkzaamheden in 2026 worden afgesproken.

 
Dirigent en BTW-tarieven

Dirigenten mogen voor koorrepetities het lage BTW-tarief in rekening brengen, volgens een uitspraak van de Haarlemse rechtbank in 2011. Maar omdat het hier een uitspraak van een rechtbank betreft, en niet van de Hoge Raad, is het verstandig dat dirigenten die het lage tarief in rekening willen gaan brengen, hierover vooraf overleggen met de inspecteur van hun Belastingdienst om problemen te voorkomen. Verwijs hierbij naar de uitspraak van de rechtbank in Haarlem. De diverse diensten hebben de afgelopen jaren helaas niet allemaal dezelfde opvatting gehad over hoe het recht en uitspraken van rechters moeten worden toegepast!

Op dit moment (2023) bedraagt het lage BTW-tarief 9%.

 

Fondsen

Voor koren en vocal groups is het vaak moeiiijk om het financiële plaatje rond te krijgen. Daarvoor kan je hulp inroepen van cultuurfondsen. Hieronder vind je een overzicht van in Nederland actieve fondsen die misschien iets kunnen betekenen voor de verenigingskas.

Algemeen

Voor heel veel informatie over fondswerving, fondsen en (tips voor) het aanvragen ervan: www.fondswervingonline.nl.

Welke fondsen zijn er en waar zijn ze te vinden?

 
Regionaal

Het loont de moeite om ook op provinciaal of gemeentelijk niveau na te gaan of er fondsen bestaan waarop het culturele verenigingsleven een beroep kan doen. Wie weet wat een middagje googelen kan opleveren. Om een voorbeeld te noemen: in Utrecht kom je zo maar het Carel Nengermanfonds, het K.F. Hein Fonds of het Mien Van 't Sant Fonds tegen.

 
Landelijk

De Hypotheker sponsort enkele organisaties op landelijk niveau maar via lokale vestigingen kun je informeren naar sponsoren van evenementen op regionaal/lokaal niveau. www.hypotheker.nl

Het Cultuurfonds ondersteunt cultuur, natuur en wetenschap in Nederland door middel van financiële bijdragen, opdrachten, prijzen en beurzen. Jaarlijks worden er meer dan 3.500 projecten ondersteund. www.cultuurfonds.nl

VSB Fonds ondersteunt onder meer culturele initiatieven waarbij de focus ligt op publiek en deelnemers. Als aanvrager moet u duidelijk kunnen aantonen wat u bij de deelnemers of het publiek teweeg wilt brengen. Het fonds vindt het belangrijk dat het project zorgt voor directe verbinding of ontmoeting tussen kunst en mensen. www.vsbfonds.nl

Het Fonds voor Cultuurparticipatie ondersteunt culturele initiatieven in het hele land, dwars door alle disciplines heen. Belangrijke motivatie is om de deelname aan culturele activiteiten zoveel mogelijk te stimuleren. www.cultuurparticipatie.nl

 

Fonds 21 (het vroegere SNS REAAL Fonds) is een ondernemend en maatschappelijk betrokken fonds dat door het steunen van ideële doelen - gericht op kunst & cultuur en jongeren & maatschappij - een positieve bijdrage wil leveren aan de samenleving van de 21e eeuw. Het ondersteunt professionele, kwalitatief sterke projecten die een breed, nieuw publiek weten te bereiken. www.fonds21.nl

 

Het Blockbusterfonds - opgericht door de VandenEnde Foundation, het Cultuurfonds, VSBfonds en de BankGiroLoterij - stimuleert en initieert de totstandkoming van zo mogelijk multidisciplinaire culturele evenementen in Nederland met een zo groot mogelijk (inter)nationaal publieksbereik. De nadruk ligt op nieuwe initiatieven en samenwerking tussen culturele instellingen. www.blockbusterfonds.nl

Het Fonds Podiumkunsten is hét cultuurfonds voor muziek, muziektheater, dans, theater en festivals in Nederland. Het Fonds geeft namens de Rijksoverheid ondersteuning aan alle vormen van professionele podiumkunsten. www.fondspodiumkunsten.nl

Het Jeugdfonds Sport & Cultuur maakt het mogelijk dat kinderen en jongeren uit gezinnen met weinig geld, toch mee kunnen doen met voetbal, muziekles, turnen, streetdance, judo, theaterles of een andere sportieve of creatieve activiteit. Voor die kinderen en jongeren betaalt het fonds de contributie/het lesgeld en in bepaalde gevallen ook de benodigde attributen. www.jeugdfondssportencultuur.nl

 

Techniek

Lorem Ipsum is slechts een proeftekst uit het drukkerij- en zetterijwezen. Lorem Ipsum is de standaard proeftekst in deze bedrijfstak sinds de 16e eeuw, toen een onbekende drukker een zethaak met letters nam en ze door elkaar husselde om een font-catalogus te maken. Het heeft niet alleen vijf eeuwen overleefd maar is ook, vrijwel onveranderd, overgenomen in elektronische letterzetting.